milena-miklavcic
Kolumne

KOLUMNA: Ali lahko še spregledamo?

Beloruska pesnica in pisateljica Volha Hapejeva je v času, ko so se v Potrni, v Avstriji, odvijali Dnevi poezije in vina, med drugim dejala: ”Izobrazba ni zagotovilo za empatijo.” Izrekla je besede, ki jih tudi sama ponavljam že vrsto let. Pogosto se sprašujem, kje smo zatajili, da smo v tisočletju, ko je znanja vedno več, dopustili, da so tradicionalne in preverjene vrednote, ki so tkale in ohranjale trdne vezi med ljudmi, začele kopneti kot sneg spomladi.

Večino lučk in okraskov, ki smo jih prižgali decembra, smo že pospravili v škatle in odnesli na podstreho. Sredi evforije je marsikdo vzkliknil: ”Samo enkrat se živi!” A streznitev po tem, ko smo skupaj prepevali Silvestrski poljub”, je bila kruta.

Že na novega leta dan smo bili postavljeni pred težko matematično nalogo, ki se glasi takole: ”Letalo pristane ob 9:41. Novoletni koncert v Musikvereinu se začne ob 11.15 ter konča ob 13.42. Letalo se vrne v Ljubljano ob 16.59, z dunajskega letališča Schwechat, od prizorišča koncerta oddaljenega 19,5 kilometra. Vi pa si od 13:42 do 16:59 vzamete še 4 ure časa za pogovore. Vsak, ki najde te štiri ure, prejme Nobelovo nagrado.”

Šoki so prihajali eni za drugim: Energetika Maribor denimo, je ogrevanje podražila kar za 87 odstotkov! Z vso zaskrbljenostjo se sprašujemo, koliko nas bodo stale do zdaj izpogajane višje plače v javnem sektorju. Minimalna plača, ki za leto 2023 znaša 1.203 evrov bruto in je za 129 evrov višja od tiste iz leta 2022, ima tudi temnejšo plat. Nič je ne bodo veseli tisti, ki razmišljajo o najemu bančnega posojila. Na kratko: dvig minimalne plače pomeni tudi dvig zneska, ki nam mora pri izračunu kreditne sposobnosti ostati za preživljanje. V Ljubljani in še marsikje drugje nimajo več osebnih, družinskih zdravnikov, zdravstvo je na tleh, hkrati pa smo bili priča hudemu ponižanju ministra za zdravstvo Danijela Bešiča Loredana s strani premierja. Kolone bolnikov, ki pred ZD že sredi noči čakajo na zdravnika, so nekaj nezaslišanega in hkrati več kot zelo žalostne.  V Ljubljani pa, kjer je skoncentriran intelektualni potencial, mirno gledajo, kako brutalno in brez milosti padajo na Rožniku drevesa. Zavod RS za varstvo narave o načrtovani sečnji na Rožniku je ob tej priložnosti objavil: ”O sečnji nismo bili obveščeni in pri odkazilu nismo sodelovali. Ocenjujemo, da so bila zaradi načina izvedbe posega že uničena življenjska okolja več rastlinskih in živalskih vrst, da bo v prihodnje prišlo tudi do sprememb mikroklimatskih razmer na obsežnem območju ekosistemske naravne vrednote Rožnik – Šišenski hrib – Koseški boršt ter s tem do dodatnih sprememb življenjskih pogojev za številne živalske in rastlinske vrste. Zaradi južne lege pobočij bo mladi gozd v prihodnje izpostavljen izjemni poletni vročini in suši.”

Vlada naj bi med drugim razmišljala tudi o davku na robote, če še niste vedeli. »So s tem mislili na računalnike, pa pametne telefone, avtomobile, pralne in pomivalne stroje, hladilnike, toplotne črpalke, klima naprave, sončne elektrarne, sesalce za prah in sploh vse stroje in naprave, ki pomagajo ljudem?« se sprašuje eden od komentatorjev, imenovan Rasputin.

Z vso pretresenostjo smo spremljali novice s Primorskega: učenec je skrbno načrtoval svoja nasilna dejanja, saj si je sistematično pripravil spisek žrtev, nad katerimi se je nameraval znesti. Marko Juhant, specialni pedagog, je ob tej priložnosti dejal: ”Starši ščitijo svoje mladoletne nasilneže, ti pa se naučijo, da jo vedno dobro odnesejo.”

A tudi tisto, kar prihaja iz sveta, nas pretrese. Ob novici, da je umrla slovita italijanska igralka Gina Lollobrigida, ki je nekoč sodelovala z največjimi italijanskimi in ameriškimi režiserji, je zastal dih le nam, starejšim. Mlajši je verjetno niso poznali.

4. januarja 2023 je bila v Uradnem listu Evropske unije objavljena uredba Evropske komisije o odobritvi, da se lahko na trgu uporablja delno razmaščena moka iz prahu hišnih murnov oz. čričkov kot novega živila. Si morete misliti! Kaj pa, če bodo ”proizvajalci” ubrali lažjo pot in bodo vmes, za dobro vago, zmleli še malo ščurkov in druge golazni?

Bomo dovolili, da nas svetovna elita ”futra”, kot da bi bili opice v živalskem vrtu?

Pa, roko na srce, ta elita ni dosti boljša od naše. Ali kdo pozna koga iz elitne elite, ki bi ure in ure sedel v čakalnici pri zdravniku v državnem ZD ali, bognedaj, na Urgenci?! Hipokriti so veseli in zvesti uporabniki zasebnega zdravstva, za ljudstvo je pa dobro tisto drugo, kajne?

Če bi bila paranoična, potem bi prikimavala tistim, ki verjamejo v teorije zarote. To, kar počnemo Slovenci drug drugemu, je grozljivo. Nečloveško. Resno razmišljam, kaj pa, če so se med nami naselili Nezemljani, ki nas iz čiste zabave ščuvajo drug proti drugemu? Kot bike v areni? Če bi bili normalni, tega, kar počnemo, ne bi počeli. Prav tako si ne bi iz neke politične ihte trmasto in ihtavo žagali vejo, na kateri sedimo.

Je še kakšna šansa, da spregledamo, dokler ni prepozno?

Milena Miklavčič, zapisovalka čisto vsakdanjih zgodb, zdravo kmečko dekle, ljubiteljica drobnjakovih štrukljev z rozinami. Piše tudi svoj blog Jutri 2052 in ima svojo spletno stran milenamiklavcic.com.