Otroške knjige

Dijana Žiberna: Zeleni traktor in slon

Slikanica Zeleni traktor in slon je namenjena predšolskim otrokom in je nastala po ideji dveletnega Tima, avtoričinega sina, kar je zagotovo njena dodatna vrednost. Knjiga je poleg zabavne vsebine tudi poučna, saj se otrok hkrati uči lepega izražanja in slovenščine. V knjigi je tako veliko dvojine, ki predstavlja težavo večini otrok, ter uporaba besednih zvez kot so race na vodi, ribe pod vodo, konji rezgetajo, krava muka in ostale. Celotna vsebina knjige je tako zasnovana na podzavestnem učenju otrok.

Na koncu knjige se nahaja vprašalnik, s katerim starši preverijo kako pozorno so otroci poslušali pravljico in kaj so si najbolj zapomnili. Postavljanje vprašanj tako spodbudi komunikacijo med bralcem in otrokom. V knjigi je tudi pobarvanka. Otroci lahko traktor pobarvajo s poljubno barvo in tako pravljica govori tudi o modrem traktorju in slonu, rdečem ali pa vijoličnem. Skupaj z otrokom je na koncu priporočljivo pravljico obnoviti in se še enkrat sprehoditi po kmetiji skupaj z glavnima likoma. To zabava tako otroke kot odrasle, saj so njihovi odgovori kreativni in polni otroške domišljije.

Zeleni traktor in slon

»V mali vasi, na mali kmetiji sta se igrala, smejala, jedla in pila, spala, po vodi čofotala najboljša prijatelja zeleni traktor in slon. Vsak njun dan je bil poln dogodivščin. Te zanima, kako sta preživela sončno nedeljo?«