Knjige

Milena Miklavčič

Milena Miklavčič je slovenska pisateljica, novinarka in ljubiteljska raziskovalka preteklosti. Piše dela, ki so namenjena tako otrokom kot tudi odraslim. Pred kratkim je izdala kar dve novi knjigi Kuharske prismodarije za pobalinčke in babice ter psihološki triler Kje je otrok? Tako kot veliko drugih pisateljev, ideje za pisanje črpa iz svoje domišljije in iz resničnih dogodkov. Je dobitnica različnih literarnih nagrad in priznanj, predvsem pa je oseba z velikim srcem, ki ji je življenje namenilo veliko lepih in tudi težkih trenutkov.

Ogenj, rit in kače niso za igrače

Ogenj, rit in kače niso za igrače

V knjigi se nahajajo zgodbe, ki so unikatne, še nikoli slišane, še nikoli zabeležene. O spolnosti naših prednikov imamo precej izkrivljene poglede, saj so bili mnogi, ki bi o tem morali pisati, verjetno v zadregi, ko je bilo treba odpirati vrata v spalnice dedkov in babic. Zgodbe so iskrene, odkrite, povedane brez zadržkov. Knjiga je nekakšna “zgodovina v živi besedi“, namenjena bralcem vseh starosti. Mladi bodo ob njej spoznavali življenje prednikov, starejši bodo obujali spomine.

Obdobje med leti 1900 in 1965, ki ga avtorica opisuje, je bilo drugačno, vanj se je potrebno vživeti in ga poskušati razumeti takšnega, kot ga predstavlja avtorica skozi zgodbe. Ljudje so bili nekoč po eni strani polni strahu pred grehom, po drugi strani je v njih ”vrel” nagon. Ženska je bila največja žrtev, saj se je prav na področju spolnosti ”spremenila” v objekt, ki je bil namenjen zgolj rojevanju in zadovoljevanju moškega nagona. Mnogi so danes v slabšem položaju, kot so bili naši predniki.

Kuharske prismodarije za pobalinčke in babice

Kuharske prismodarije za pobalinčke in babice

Vas zanima, kako se lahko vnuki v kuhinji, nedaleč stran od babičinega naročja, naučijo življenjskih modrosti, pomembnih vrednot, ki jim pomagajo, da v času odraščanja bolje razumejo sebe in tudi druge? Potem vzemite v roke knjigo, v njej boste našli namige, ki jih je vredno posnemati! “Ker je tod okoli pod Triglavom ogromno babic, ki imajo neskončno rade vnuke, lahko mirno rečem, da sem knjigo napisala tudi zanje! In seveda za njihove otroke in otrok otroke! Prepričana sem namreč, da je ljubezen, ki nas druži, približno enako močna, ne glede na to, kdo smo, kje živimo in koliko vnukov imamo. Naj vam bo branje v veselje, če boste pa skupaj z malčki preskusile tudi recepte, bom zelo vesela,” dodaja avtorica.

Kje je otrok?

Kje je otrok?

Nosilka osrednjega lika je socialna delavka Kristina, ki skoraj šest let zaman išče človeka, ki je ugrabil deklico Pio. Pri svojem delu se nenehno sooča z ljudmi, ki jim pomaga v stiski. Nekateri od njih so ji hvaležni, drugi so prepričani, da je zanje naredila premalo. Ko sredi vročega poletja Kristino najdejo mrtvo na nekem parkirišču v Šentvidu, nihče ni niti slutil, kdo bi bil lahko kriv za njeno smrt. Jo je ubila lastna hči, morda celo Milena M., nekdo od sokrajanov iz vasice pod Starim vrhom?

Na naši Facebook strani do 10.2.2022 poteka nagradna igra, kjer z malo sreče lahko dobite katero izmed zgoraj opisanih knjig.

Vse Milenine knjige pa lahko naročite na njeni spletni strani.