TimmyKidsTV
Intervju,  Knjige

Intervju: Dijana Žiberna

Dijana je v prvi vrsti mama; televizijka od svojega dvajsetega leta – producentka, dolgoletna voditeljica na kanalu A, naratorka, svoj čas tudi radijska voditeljica, trenutno direktorica marketinga v mednarodnem slovenskem podjetju. Poleg redne službe ustvarjalka interaktivnega YouTube kanala za otroke TimmyKidsTv, ter projekta za vse ljubitelje leposlovja ZgodbaZame.si. Napisala je tudi dve otroški knjigi: “Zeleni traktor in slon” ter “Radovedna Eli”.

Kako dolgo se ukvarjate s pisanjem knjig in kako to, da ste se za pisanje pravljic sploh odločila?

Dijana Žiberna

Od nekdaj rada pišem in pripovedujem, to drži, a napisala sem zgolj dve otroški knjigi, na kateri sem sicer zelo ponosna, ampak si nikakor ne bi drznila svojemu imenu dodati predznaka pisateljica. Moj navdih za obe napisani pravljici je sin Tim.
Prva, “Zeleni traktor in slon” je nastala po tem, ko sem si vsaj pol leta izmišljevala vsebino, o takrat Timovih najljubših dveh igračah. Ker se zgodbe o njima, kljub neprestanemu pripovedovanju ni nasitil, sem sklenila, da jo prelijem na papir. Sprva nisem šla tako daleč v razmišljanju, da bi knjigico izdala, potem pa se mi je zamisel, da bi pravljica našla pot do knjižnih polic, zdela obenem tudi krasna predstavitvena pot za moj otroški interaktivni Youtube kanal TimmyKidsTv. Verjela sem, da bom na tak način pridobila kanček več kredibilnosti. In nisem se motila.
Pravljica o Radovedni Eli pa je pravzaprav vse v kar tudi sama verjamem. Gre za vrednote, ki bi jih v prvi vrsti želela prenesti na svojega otroka in če se v teh vrednotah najdejo tudi drugi starši, potem sem absolutna zmagovalka. Govorimo o radovedni, znanja željni kravici, ki zbere pogum in se iz cone udobja odpravi v neznano. Na poti se sicer sreča z drugače mislečimi, a sledi svoji intuiciji, ki jo na koncu dneva izkleše v kravico, s katero je zadovoljna, pomirjena in srečna. Vse znanje, ki ga je pridobila, pa z veseljem deli med tiste, ki ji želijo prisluhniti.

Od kod črpate ideje?

Vodnjak iz katerega črpam, je moje lastno življenje, prepleteno z domišljijo. Vedoželjna sem od nekdaj, rada raziskujem, berem, preizkušam, upam si, verjamem v kliše, da kjer je volja je tudi pot … Občutek, da lahko vse naučeno prenesem na mlajšo generacijo, je neverjetno izpolnjujoč.

Načrtujete še kakšno?

Načrtujem ne, želim si pa. Trenutno razvijam nov projekt ZgodbaZame.Si in, če sem iskrena bi si želela v sklopu tega projekta izdati knjigo za nekoliko starejše “otroke”. Ampak nismo še tam.

Imate pa tudi svoj Youtube kanal za otroke. Kako to? In od kod ideja?

Ideja za TimmyKidsTV se je rodila po tem, ko sem postala mamica. Medtem ko sem raziskovala katere vsebine so tiste, ki bi si jih želela predvajati svojemu otroku, sem ugotovila, da je teh bore malo.
Jasno mi je bilo, da za predšolske otroke na spletu primanjkuje interaktivnih video vsebin v slovenskem
jeziku. V meni se je tako vzbudila želja, da staršem ponudim zaupanja vreden kanal, ki ga bodo otrokom
predvajali z vedenjem, da so vsebine zabavne, a hkrati poučne. Vsako rubriko sem želela pripraviti premišljeno, na način, da spodbuja otrokovo ustvarjalnost in domišljijo.

Nam ga opišete?

TimmyKidsTv ustvarjam s ciljem, da otrok ob ogledu katerega koli videa v svoje možgančke zasidra novo
znanje. Vsebina je v osnovi namenjena predšolskim otrokom. Tako skupaj telovadimo, izvajamo joga položaje, beremo pravljice, odgovarjamo na Kvizkova vprašanja, pojemo, spoznavamo živali, kontinente, poklice, skupaj rišemo, odkrivamo skrivnosti AbU škatle, ustvarjamo različne izdelke … Vsebine, katerim je dodan znakovni jezik, so sicer namenjene gluhim otrokom, a istočasno se s tem področjem spoznavajo tudi otroci, ki teh težav nimajo. Ustvarjamo tudi logopedske vsebine, s katerimi sicer ne nadomestimo obiska logopeda, a lahko na tak način otroku približamo učenje in ga iz potencialno mukotrpnega, naredimo zabavnega.
Ob vseh naštetih tematikah pa je cilj ozaveščati jih o moralnih vrednotah, kaj je tisto, kar je zares pomembno in se nekako v današnjem svetu skriva nekje tam zadaj, kot ne bi bilo čisto zares bistveno. Zelo rada uporabim stavek, da želim ustvarjati vsebine, ki so enostavne, zabavne a hkrati poučne.

Kako bi pa ga opisali v treh besedah?

Enostaven, zabaven, poučen.

Kaj načrtujete v prihodnosti?

Moja dolgoročna vizija je, da TimmyKids postane platforma za vse kreativce, ki radi ustvarjajo za otroke, pa ne vedo, kje in kako bi začeli; ker so sodelovanja za njih brezplačna, se mi zdi to krasna priložnost, da se predstavijo in svoje znanje prenesejo na mlajšo generacijo.

Imate kakšnega vzornika?

ZgodbaZame.si

Na svetu je nemalo ljudi, ki bi jih lahko napisala v odgovor. Ljudi, ki so me kot odraslo osebo navdahnili, izklesali v žensko kakršna sem danes. A vse se začne doma, pri temeljih, ti so bistveni. Starša sta me naučila brezpogojne ljubezni in kljub občasnemu skepticizmu, sta mi dovolila sanjati, živeti
v vzporednem, domišljijskem svetu. V razumskem življenju sicer uživam, a se mi vseeno zdi nekoliko precenjeno, bi rekla Connie, protagonistka iz knjige “Ljubimec Lady Chatterley” avtorja D.H. Lawrencea, s katero se absolutno strinjam. In ker sta mi dovolila živeti v skladu s to tezo, danes vem, da sta mi naredila največjo uslugo. Zato sta in bosta moja največja vzornika prav onadva.

Kje se vidite čez 5 in kje čez 10 let?

Življenje mi je že ničkolikokrat pokazalo, da moj vid topogledno ni najbolj oster. Včasih se žal ne izide vse po načrtih, zato sem opustila to iluzijo in se oprijela miselnosti po Lukovem evangeliju: “Zapomni si preteklost, načrtuj prihodnost, živi danes, ker včerajšnega dne ni več, jutrišnji morda nikoli ne pride.”

Tako že vrsto let, ne načrtujem tako daleč v prihodnost.
Vsak dan znova, ljubim, ustvarjam in uživam v vsem, kar počnem.
Izkušnje so me naučile, da se s tovrstno vnemo pot ustvarja sama, samo upati si moraš in pogumno
korakati po njej.