Dalmatino-Protestantino
Knjige

Tino Mamić: Knjigi Dalmatino in Protestantino

Dalmatino

Naslov knjige je izbral v spomin na njegovega dedka Adolfa Bratino, ki je svojemu sinu, Dalmatincu, stalno ponavljal besede sv. Hieronima: “Oprosti, Bog, kajti Dalmatinec sem”. Knjiga prinaša več deset kolumn in komentarjev, že objavljenih v različnih medijih. Obravnavane teme so zelo raznolike in gredo od množice najrazličnejših komičnih in absurdnih situacij, s katerimi se preprost človek skoraj vsakodnevno srečuje, pa vse do zelo resnih aktualnih problemov slovenske družbe.

“Mamić velja za človeka brez dlake na jeziku: o tem smo se lahko prepričali na ponedeljkovem večeru DSI, kjer je odločno kritiziral slovensko levico in medije.” (Primorski dnevnik)

“Skupno je v Dalmatinu zbranih 69 prispevkov, ki kažejo na avtorjevo neuklonljivo držo, saj brez dlake na jeziku spregovori o krivicah in lažeh.” (Novi Glas)

Protestantino

Knjigi Dalmatino in Protestantino

Gre za izbor najbolj odmevnih besedil iz različnih slovenskih medijev (Bonbon, Primorske novice, Demokracija, Ampak …). Večina besedil je nastalo v različnih življenjskih situacijah slehernika. Običajni problemi so opisani s ščepcem humorja.

“Njegova značilnost je neuklonljiva drža, ki ga je oblikovala v nepreračunljivega
intelektualca, človeka, ki ob krivici in laži ni tiho.”
(dr. Jože Možina, režiser in novinar TV Slovenija)

“Avtor se ne spušča v neko plehko kritizerstvo, pač pa je v njegovih prispevkih mogoče opaziti duhovitost in humor. In prav to je dodana vrednost njegovega pisanja. Lahko bi rekli, da vzpostavlja do družbenih pojavov podoben odnos kot pisatelj Drago Jančar, le da na drugačnem publicističnem nivoju, namreč takšnem, ki morda bolj ustreza širši publiki.” 
(Časnik.si)

O avtorju

Tino Mamić je profesor zgodovine in diplomirani novinar, ki je odraščal v Šturjah pri Ajdovščini. Za seboj ima četrt stoletja novinarskega in uredniškega dela doma in v tujini. Za svoje delo je leta 2012 prejel novinarsko Meškovo nagrado. Ima več kot 20 let izkušenj v rodoslovju in je sodno zapriseženi izvedenec za rodoslovje. Izdeluje tudi družinska drevesa. Njegove knjige (tudi s podpisom, posvetilom) lahko naročite na spletni strani ali mailu info@tinomamic.eu.