Knjige

Alfred J. Church: Eneida za otroke

Le kdo ne pozna Eneide? Je ep rimskega pesnika Vergilia, ki pripoveduje legendarno zgodbo o Eneju, Trojancu, ki je potoval v Italijo. Eneida za otroke pa je znameniti ep zapisan v obliki primerni za mlajše bralce.

O knjigi

Eneido za fante in dekleta je napisal Alfred J. Church. Delo temelji na najznamenitejšem epu rimske književnosti Eneidi, ki ga je napisal rimski pesnik Vergil. Prirejeno je za mlajše bralce, stare od 8 do 12 let, zato pisatelj ne ohranja Vergilovega zapisa, temveč pripoveduje zgodbo na poenostavljen način, ki je mlajšemu bralcu blizu. Knjiga vsebuje 24 naslovov oziroma anekdot o junaku Eneju, ki je pobegnil iz goreče Troje in išče nov dom. Alfred J. Church na razumljiv in preprost način opisuje Enejeve dogodivščine na poti, polne najrazličnejših nevarnosti in preprek. Skozi vse besedilo se bralcu poraja vprašanje, ali bo junaku Eneju uspelo najti novo domovino, Italijo, in pri tem premagati kralja Turna.

O avtorju

Alfred J. Church se je rodil leta 1829 v Londonu, šolal pa se je na King’s College v Londonu in Lincoln College v Oxfordu. Umrl je leta 1912.

Eneida za otroke

“Skoraj deset let je že bilo, kar so Grki začeli z obleganjem Troje in nikakor je niso mogli zavzeti, saj je imela visoke zidove, kakor da bi jih zgradile božje roke. Čeprav so bili neuspešni, jim je uspelo vsaj Trojance zadržati za njimi. Ti so se s sovražnikom nekoč še spopadali na odprtem, dobili nekaj bitk in skoraj požgali grško ladjevje. Toda vse se je spremenilo. Izgubili so nekaj najhrabrejših poveljnikov –  Hektorja, najboljšega izmed Priamovih sinov, Parisa, izurjenega lokostrelca, in mnogo knezov iz okoliških dežel, ki so jim priskočili na pomoč.” (Eneida za otroke, str. 7)

V knjigi najdemo tudi ilustracije, ki bodo mlade bralce zagotovo pritegnile. Naročite jo lahko na strani založbe Stella.