Knjige

Eva Kurnik: Zlato listje v snegu, 1. in 2. del

Kratek opis knjig

Zlato listje v snegu, 1. del

Družinsko-ljubezenska saga o ljubezni in odpuščanju sredi slikovite vasi Vojsko nad Idrijo. Odličen prikaz slovenske polpretekle zgodovine, šeg in običajev. Med globelmi in gorami v prekrasni naravi sredi podeželja ni vse tako zelo idilično. Skozi družinsko kroniko spoznamo družino Šinkovec ali vsaj tiste, ki so ostali na očetovi domačiji. Ko eden od bratov v domačijo pripelje zaročenko, se odnosi v družini pričnejo krhati in zapletati. Protagonisti so razpeti med dvema ljubeznima. Moralnostjo in realnostjo. Upanjem in vdajo. Družino in maščevanjem. Dobri dve desetletji stare zamere zamajejo sicer trdne družinske temelje in ogrozijo porajajočo se mlado ljubezen. Hči se je prisiljena odločiti med očetom in svojo vestjo.

Knjiga Zlato listje v snegu
Foto: Eva Kurnik

»Ne boj se,« je rekel, »nič hudega ne bo. Verjetno ti bo celo odleglo.«

Molčala je, tudi on se je za dolgo časa zavil v molk. »Umiram,« ji je slednjič povedal.

»Kako?«

»Srce. Huje je kot prej. Veliko huje. Zdravnik pravi, da je samo vprašanje časa, kdaj bo nastopil nov udar. Potem bo konec. Naslednje kapi ne bom preživel.«

Ni mu mogla povedati, da ji je hudo. Kasneje ji je bilo žal za to.

»Kako dolgo že veš?«

»Nekaj tednov.«

»Kar predal se boš? Kaj pa spodbujevalnik? Ali presaditev?«

Odkimal je. Brez grenkobe, le sprijaznjeno. »Predelali smo že vse možnosti.« (Zlato listje v snegu, str. 15)

Zlato listje v snegu, 2. del: Iskanja

Roman piše zgodbo Iskanj s strani glavnih junakov, njihovih življenj in duš. Neporavnani računi, izstavljeni ob koncu prvega dela, zahtevajo plačilo, a ljudje radi pozabljajo, da maščevanje vselej terja nove in nove žrtve …

Literarne družinske anekdote so tudi v drugo začinjene z drobci (polpretekle) zgodovine ter prepletom idrijske kulture, navad in običajev, pomešanim s kančkom nemškega jezika.

Knjiga Zlato listje v snegu Iskanja
Foto: Eva Kurnik

»Otroka sta jo že dolgo spraševala, kako je izgledala njena poroka. Peter se ji je zdel sicer malo premajhen za tovrstno pripoved, Jakob pa je menil, da jo lahko oba slišita. Pozneje jo bosta pač ponovila. Kolikokrat bo treba in še pogosteje. S tem res ne bo težav. Imela sta se tako rada, da bi o svoji ljubezni najraje razlagala vsemu svetu.

Fanta sta se torej neko popoldne udobna namestila med starša in pričakujoče pogledala mamo. »Najprej … ne bosta verjela, kaj sem imela oblečeno.« S temi besedami je Amelija pričela razpletati njuno zgodbo.«  (Zlato listje v snegu, 2. del: Iskanja, str. 13)

O avtorici

Eva Kurnik je mlada pisateljica, ki zase pravi, da ji je bilo branje in predvsem pisanje najbrž položeno že v zibelko. Njeno zanimanje za pisano besedo so opazili že učitelji v osnovni šoli in jo ves čas vzpodbujali k nadaljnji ustvarjalnosti. Po končani srednji šoli se je odločila za študij slovenistike na Filozofski fakulteti in univerzi v Mariboru.

Kot dijakinja je napisala svoj prvenec, kriminalno-ljubezenski roman z naslovom Njena pot, ki je leta 2016 izšel v samozaložbi. Leta 2019 je izdala roman Toskanski spev. V letu 2021 je sledila izdaja prvega dela družinsko-ljubezenske sage Zlato listje v snegu, ki je uvod v prihajajočo trilogijo. V 2022 pa je izšel drugi del trilogije Zlato listje v snegu Iskanja.

Knjigi lahko naročite na njeni spletni strani.